Zonnepanelen

Een dak met zonnepanelen is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Toch zijn er nog steeds meer daken zonder panelen dan met. Zonlicht is niet geheel onuitputtelijk maar de komende generaties hoeven we ons niet druk te maken over het licht van deze ster. Dat zonne-energie in een zonnig land veel rendement oplevert dat geloven we wel, maar wat doen we op druilerige dagen in Nederland? Laten we de mogelijkheden van zonnepanelen eens wat nader bekijken.

 

Zijn zonnepanelen veilig?

Een zonnepaneel is zeer veilig mits het paneel geïnstalleerd wordt door een ervaren bedrijf dat kennis heeft van deze producten en elektra in huis. Bij installatie van zonnepanelen hoort ook altijd een inventaris van de elektrische installatie om zo een storingsvrije en uiterst veilige energiebron aan te leggen. Een CV-ketel met gasleidingen die door de woning lopen levert aanzienlijk meer risico op, om nog maar niet te spreken van open vuur zoals een haard of het kooktoestel.

 

Interessant om te weten over de zon:

 

  • De zon heeft een gemiddelde diameter van 1.392.000 kilometer.
  • De zon bevat 99,87% van de massa in ons zonnestelsel.
  • De zon heeft een oppervlakte temperatuur van ongeveer 5500 graden Celsius.

 

Werken zonnepanelen in Nederland?

Er wordt vaak geklaagd over bewolkte dagen en regen in Nederland. Een jaar bestaat uit 8760 uren, daarvan schijnt de zon minimaal 1400 en maximaal 1700 uur. Als we de nachten meetellen dan is er dus meer zonlicht dan veel mensen denken. In ons land zijn schuine daken de norm. Dat is een voordeel want dit soort daken vangen meer zon dan platte daken.

 

Niet alle panelen zijn echter even geschikt om in Nederland te gebruiken. Met name de goedkope zonnepanelen werken alleen bij helder zonlicht en niet in de schaduw of bij zonsondergang. De producten van de Amerikaanse firma SunPower werken wel onder minder optimale condities dankzij de IBC zonnecellen en de laatste Maxeon generatie panelen die maar liefst 400 Wattpiek kunnen leveren.

 

Komt het hele dak vol te liggen met zonnepanelen?

Het aantal panelen dat nodig is om te voldoen aan de gewenste hoeveelheid energie zal per situatie verschillen. Efficiënte panelen leveren tot 35% meer energie waarmee er minder oppervlakte nodig is. Dit kan met name uitkomst bieden op kleinere daken. Daarnaast zien moderne panelen er een stuk aantrekkelijker uit, de meeste woningen zullen er wat betreft aanzicht alleen maar mooier door worden. Het is daarmee zeker niet zonde van het straatbeeld om zonnepanelen te plaatsen op het dak, zeker niet als de rest van de straat ook kiest voor duurzame energie!

Ga voor meer informatie naar SunPower zonnepanelen.