Wat is code 95?

code 95

De meeste mensen hebben waarschijnlijk wel van Code 95 gehoord, maar ze weten niet allemaal hoe het werkelijk werkt. De officiële definitie van Code 95 door de Federal Aviation Administration is een beheersysteem voor de veiligheid van de luchtvaart. Het is ontwikkeld in de jaren zeventig om een ​​veilig luchtvaartsysteem te helpen handhaven en het doel van dit systeem is het voorkomen, detecteren en verhelpen van vliegtuigbotsingen.

Code 95 werkt door piloten te verplichten om voorafgaand aan de vlucht een lijst met “vluchtrisico’s” te bekijken en eventuele wijzigingen in hun lijst bij aankomst op hun bestemming te melden. Ze moeten ook de luchtverkeersleiders op de hoogte brengen van eventuele wijzigingen in de lijst en de juiste vluchtrapporten indienen bij de FAA. Indien de piloot constateert dat zich een wijziging in de vliegrisico’s van het vliegtuig heeft voorgedaan, moet hij de luchtverkeersleiding hiervan onmiddellijk op de hoogte stellen en de wijziging doorgeven aan de juiste afdeling. Luchtverkeersleiders moeten binnen vijf minuten na ontvangst van de melding reageren om de vlucht niet te verstoren.

Hoe de 95-code te vinden

Doordat luchtverkeersleiders zijn opgeleid om snel op situaties te reageren, kan Code 95 ongevallen voorkomen. Doordat het luchtverkeersleiders attent maakt op wijzigingen in de vluchtrisicolijst, wordt de kans dat een vliegtuig in botsing komt met een ander vliegtuig sterk verkleind.

Hoewel Code 95 werkt zoals geadverteerd, zijn veel mensen van mening dat het simpelweg te simpel is en niet voldoende informatie biedt voor piloten om nauwkeurig te bepalen of een wijziging in de vluchtrisicolijst al dan niet gerechtvaardigd is. Dit kan tot op zekere hoogte waar zijn, maar het systeem zorgt er ook voor dat luchtverkeersleiders de informatie actueel en up-to-date houden, zodat wanneer een vliegtuig een melding krijgt van een wijziging in de lijst, het eerder kan optreden dan een ander vliegtuig. kan reageren.

Een ander probleem is dat Code 95 geen bescherming biedt tegen vliegtuigen die de beperkingszones van luchthavens of militaire gebieden binnenkomen. Hoewel er geen beperkingen zijn voor vliegtuigen in deze zones, hebben de meeste piloten de neiging om ze als een speciaal geval te behandelen.

Hoewel Code 95 belangrijk en effectief is, is het moeilijkste aspect van het systeem om piloten het te laten gebruiken. Hoewel de meeste piloten het belang van het gebruik van het systeem begrijpen, volgen ze de aanbevelingen niet op. Als uw luchtvaartmaatschappij het systeem gebruikt en u met commerciële luchtvaartmaatschappijen vliegt, zal de piloot u gewoonlijk aan het begin van de vlucht vertellen dat u code 95 moet gebruiken, en aan het einde van de vlucht zal de cockpitbemanning deze opnieuw beoordelen. Als u code 95 alleen gebruikt, kan de piloot het misschien niet eens vermelden totdat u op het laatste moment probeert het vliegplan te wijzigen.

Wat zijn de stappen bij het zoeken naar een 95-code?

Hoewel de FAA het systeem zo heeft ontworpen dat het voor piloten gemakkelijk is om het te gebruiken, aarzelen de meeste piloten om het te gebruiken omdat ze denken dat het zal interfereren met wat volgens hen normale vliegactiviteiten zijn. Dit is waar een deel van de aarzeling vandaan komt. Wanneer piloten er echter aan worden herinnerd dat Code 95 bestaat en hoe deze kan helpen de kans op een vliegtuigbotsing te verkleinen, vinden de meeste piloten het nuttig.

Omdat Code 95 zo’n gecompliceerde tool is, is het onmogelijk om te zeggen of een piloot het aanbevolen gebruikspatroon volgt. U kunt alleen maar hopen dat als uw piloot de aanbevelingen opvolgt, hij wijzigingen aan de juiste afdelingen zal doorgeven wanneer deze zich voordoen.

Er zijn verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het bepalen van het meest geschikte gebruik van het Code 95-systeem. Als u onlangs een vliegtuig heeft gekocht, dient u contact op te nemen met de fabrikant en te vragen naar het aanbevolen gebruik van het systeem in het vliegtuig.

Als u een klein bedrijf heeft dat Code 95 in uw bedrijf gebruikt, moet u ervoor zorgen dat uw werknemers de richtlijnen voor het gebruik ervan begrijpen. Er moet duidelijk worden uitgelegd dat er geen speciale regels zijn die niet voor iedereen gelden.

Zolang piloten zich ervan bewust zijn dat er behoefte is aan het gebruik van het systeem, wordt het voor de FAA gemakkelijker om met hen te communiceren en wordt het voor die werknemers veel gemakkelijker om te onthouden. het gebruik van de Code 95 ML Opleidingen om botsingen te voorkomen.